RiceCake to bardzo popularna przek膮ska, powszechnie stosowana przez kolarzy podczas wy艣cig贸w, a tak偶e trening贸w.
Najwi臋kszym atutem jest wysoka zawarto艣膰 w臋glowodan贸w, kt贸re odpowiadaj膮 za szybkie dostarczenie energii podczas wysi艂ku fizycznego.
Rice Cakes鈥檡 mo偶na przyrz膮dza膰 w r贸偶nych smakach – na s艂odko, jak i s艂ono. Natomiast ten drugi rodzaj raczej jest stosowany wy艂膮cznie podczas d艂ugich i p艂askich wy艣cig贸w.
Przedstawiamy Wam przepis naszego masa偶ysty Piotra Paszko odpowiedzialnego za suplementacj臋 oraz regeneracj臋 kolarzy 馃憞馃徎
RiceCake z bor贸wkami
馃敶 Na oko艂o 1kg ciasta ry偶owego potrzebujemy:
1kg ry偶u do risotto
1l nap贸j sojowy waniliowy
1 bidon wody
2 艂y偶ki oleju kokosowego
4 艂y偶ki miodu
300g bor贸wek
馃敶 Wsypujemy ry偶 do garnka, nast臋pnie dodajemy wszystkie p艂yny oraz olej kokosowy. Gotujemy pod przykryciem do momentu zagotowania wody. Nast臋pnie dodajemy mi贸d i gotujemy ry偶 na ma艂ym ogniu ci膮gle mieszaj膮c, a偶 do rozgotowania ry偶u i powstania g臋stej masy ry偶owej.
馃敶 Na wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia blach臋 wyk艂adamy po艂ow臋 ry偶u, a nast臋pnie ubijamy i wyr贸wnujemy mas臋 po ca艂ej powierzchni.
Na pierwsz膮 warstw臋 wrzucamy umyte oraz osuszone bor贸wki i ubijamy je w taki spos贸b, aby nie rozgnie艣膰 ich, a owoce bor贸wki mog艂yby wbi膰 si臋 w ry偶.
Nast臋pnie wyk艂adamy na blach臋 pozosta艂膮 cze艣膰 masy ry偶owej i wk艂adamy do lod贸wki na oko艂o 8h.
Po tym czasie wyci膮gamy RiceCake鈥檃 i kroimy na r贸wne prostok膮ty.
Zawarto艣膰 makroelement贸w w jednej porcji:
W臋glowodany: 25g
Bia艂ko: 2g
T艂uszcze: 1g
Pr贸bowali艣cie kiedy艣 przek膮ski w takiej formie? Je偶eli nie, koniecznie musicie spr贸bowa膰!