RiceCake to bardzo popularna przekąska, powszechnie stosowana przez kolarzy podczas wyścigów, a także treningów.
Największym atutem jest wysoka zawartość węglowodanów, które odpowiadają za szybkie dostarczenie energii podczas wysiłku fizycznego.
Rice Cakes’y można przyrządzać w różnych smakach – na słodko, jak i słono. Natomiast ten drugi rodzaj raczej jest stosowany wyłącznie podczas długich i płaskich wyścigów.
Przedstawiamy Wam przepis naszego masażysty Piotra Paszko odpowiedzialnego za suplementację oraz regenerację kolarzy 👇🏻
RiceCake z borówkami
🔴 Na około 1kg ciasta ryżowego potrzebujemy:
1kg ryżu do risotto
1l napój sojowy waniliowy
1 bidon wody
2 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki miodu
300g borówek
🔴 Wsypujemy ryż do garnka, następnie dodajemy wszystkie płyny oraz olej kokosowy. Gotujemy pod przykryciem do momentu zagotowania wody. Następnie dodajemy miód i gotujemy ryż na małym ogniu ciągle mieszając, aż do rozgotowania ryżu i powstania gęstej masy ryżowej.
🔴 Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy połowę ryżu, a następnie ubijamy i wyrównujemy masę po całej powierzchni.
Na pierwszą warstwę wrzucamy umyte oraz osuszone borówki i ubijamy je w taki sposób, aby nie rozgnieść ich, a owoce borówki mogłyby wbić się w ryż.
Następnie wykładamy na blachę pozostałą cześć masy ryżowej i wkładamy do lodówki na około 8h.
Po tym czasie wyciągamy RiceCake’a i kroimy na równe prostokąty.
Zawartość makroelementów w jednej porcji:
Węglowodany: 25g
Białko: 2g
Tłuszcze: 1g
Próbowaliście kiedyś przekąski w takiej formie? Jeżeli nie, koniecznie musicie spróbować!