Co i kiedy jeść, żeby jeździć efektywnie – jadłospis zawodowego kolarza podczas dnia wyścigowego

Temat odżywania w kolarstwie jest bardzo obszerny – nietrudno znaleźć badania na temat tego, ile poszczególnych makroskładników powinniśmy dostarczać przed, w trakcie oraz po wysiłku, żeby nasz organizm funkcjonował jak najlepiej. My jednak dzisiaj przedstawimy Wam konkretny jadłospis jednego z naszych kolarzy.

1) Dzień startowy rozpoczynam od owsianki z owocami (około 300g), do tego jajka – najczęściej w formie jajecznicy lub omleta. Do śniadania oczywiście piję kawę”

2) Na samym wyścigu spożywam od 80g do 110g węglowodanów na godzinę jazdy. Te węglowodany pochodzą głównie z picia, batonów, żeli energetycznych bądź ciasteczek ryżowych”.

3) Zaraz po zakończeniu wysiłku jem przygotowaną przez masażystę kanapkę, która głównie składa się z serka phipadelphia, szynki prosciutto, rucoli i oliwek.

4) Po powrocie do hotelu czeka na nas obiadokolacja, która musi być bogata w węglowodany złożone, białko oraz tłuszcze.

5) Jeżeli na drugi dzień czeka nas kolejny start – wieczorem „ładuję się” węglowodanami prostymi. To czas na deser, owoce czy drobne przekąski.

6) Gdy przed snem czuję głód, sięgam po porcję owsianki z białkiem.

Tak wygląda jadłospis zawodowego kolarza podczas dnia wyścigowego, czekamy na Wasze komentarze i Wasze sposoby na odżywianie się w trakcie dni z intensywnym treningiem bądź wyścigiem.

Newsy

Mistrzostwa Polski w kolarstwie szosowym 2023 w Powiecie Ostrołęckim!

Mistrzostwa Polski w kolarstwie szosowym 2023 w Powiecie Ostrołęckim!

W terminie 21-25 czerwca kolarskie mistrzostwa Polski w kolarstwie szosowym  zawitają do Ostrołęki. Miejscowość położona w województwie Mazowickim gościć będzie…
Prezentacja drużyny HRE Mazowsze Serce Polski przed sezonem 2023

Prezentacja drużyny HRE Mazowsze Serce Polski przed sezonem 2023

W Polskim Komitecie Olimpijskim w Warszawie zaprezentowana została najlepsza polska drużyna kolarska – HRE Mazowsze Serce Polski. W tym roku…

Kontakt